BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 11, 2011

Oh, Patutlah~

Salam 11 Ramadhan. Di keheningan pagi ni, aku nak bercerita perihal komposisi 'penduduk' di tempat aku belajar. Ada yang kata, pelajar perempuan di universiti ini melebihi pelajar lelaki, err, lupa dah tua, sepatutnya siswa dan siswi. Okay, berbalik kepada hal itu, ada sedikit bingkisan ingin saya ceritakan.

Malam tadi sekali lagi aku berbuka, bertadarus dan bertarawih di Balai Islam universiti. Malam itu sedikit istimewa kerana jemaah diimamkan oleh Imam Muda Nuri Ali Arbain. Selepas itu, ceramah yang diberikan beliau juga sedikit sebanyak memberikan info kepada sidang jemaah, Alhamdulillah.


Tetapi bukan hal itu yang ingin aku ceritakan. Usai moreh semalam, aku pun menaiki bas pulang ke apartment universiti. Pun berbondong-bondonglah aku dengan 4 teman lelaki yang lain ke perut bas baru mirip RapidKL milik universiti. Masuk-masuk sahaja, dah penuh. Tiada masalah bagi lelaki, kami berdiri sahaja, itupun berdekatan dengan pemandu bas, tanda memang padat. Ada la ruang sikit buat menggeliat. Rakan2 aku
yang ada ditegur2 rakan2 perempuan mereka di situ, barangkali satu kelas. Mata aku lebih kepada menerawang sebab tiada orang ingin dite
gur, kalau ada pun yang 4 orang itu.

Sedang leka2 memerhati, baru aku perasan bahawa di dalam perut bas itu hanya ada kami berlima; yang LELAKI! Allah, segannya. Sepanjang pergerakan bas, aku tidak perasan bahawa di dalam perut bas itu padat dengan siswi asasi. Aku tegur rakan@jiran, "Bai, kite je kot dalam ni." Dia sekadar gelak, selepas mata menerawang ke bahagian belakang bas.


Terkejutlah! Mana tidaknya, sudahlah aku ini datang dari sekolah semua lelaki, masuk universiti yang ramai perempuan pula tu. 'Culture Shock' lah jawabnya. Maknanya, benarlah kajian oleh JAWI menunjukkan nisbah lelaki perempuan adalah 1:14, yakni satu lelaki bagi setiap 14 orang wanita. Jika hal ini benar (dan memang telah dinyatakan bahawa suatu masa nanti nisbah lelaki wanita akan meningkat menjadi 1:50), maka kesannya tentulah seperti situasi yang berlaku sekarang ini. Itu nisbah penduduk. Macam tiada kaitan bukan tapi kalau tak silap, di IPT, nisbahnya adalah 1:4. Oh, patutlah~

Sesudah sampai di rumah, aku tenang2kan diri dan makan juadah moreh tadi. Sedap. Lama sedikit, sewaktu hendak tidur, tiba2 sahaja 'blackout'. Allah, panas. Tak selesa mahu tidur. Selang beberapa saat, aku dengar kata2 kesat, bising2 perihal masalah itu. Semua tak puas hati. Apa masalah mereka entah. Aku jenguk2, dekat hujung blok, berkerumun rakan2 searas di pintu kawalan elektrik(yeke?betulkan kalau silap). Kata depa, suis tendang. Oh, ada lelaki. Ingat tiada. Ramai pula tu. Gelak juga aku, mengekek dalam hati. 'Rajin', biasalah bulan2 macam ni.

Jadi, aku tidak pandai nak lakukan konklusi yang bagaimana. Kalau fikir2 balik, ramai saja budak lelaki di kampus ini, tetapi ditenggelami wanita kalau bab2 agama ni. Bukan nak beri ceramah, sekadar pandangan, apa salahnya kalau kita sulami malam-malam Ramadhan ini dengan amaln berterawih, bertadarus dan berukhwah dengan muslimin2 yang lain. Tahu anda ingin menghadapi peperiksaan, tetapi, alangkah manisnya kalau kejayaan itu ada pada manusia yang gigih dunia, gigih akhirat. Renung-renungkan dan selamat beramal!

p/s: seronok ceramah ustaz malam tadi. baru tahu beliau juga berasal dari Karak, dekat dengan kampung kot. huhu.

0 respon: