BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 10, 2011

Kali Ini Penuh Makna...



Salam 10 Ramadhan. Sedar tak sedar dah 9 hari kita berpuasa, dan insyaAllah kita akan menjengah fasa kedua dalam bulan Ramadhan ini. Moga-moga amalan kita buat fasa yang pertama yang akan tamat maghrib nanti menjadi bekalan untuk kita mencapai takwa Ramadhan.

Pengalaman puasa aku tahun ini sedikit lain. Yalah, duduk tempat lain. Biasanya aku akan dengar orang kejut, 3-5 tahun sudah. Asal bunyi je orang kejut sopan2 tu, mesti pak guard. dalam tempoh tu jugak, aku dikejutkan dengan macam-macam cara. Alarm handset(haram patutnya waktu sekolah.haha), Pekli(Syafiq Ramli) ngan suara sopannye, Azri ngan caranye, takpun Din(Alaudin Ahmad Tarmizi), Bol(Afiq Bahtiar), Wanji(Rizuwan Muji), Shuh(Isma Izzat), dan Along(Amiruddin Nazri) dengan stail budak ganas, monjoghit popagi buto. Yang lain ada juga, cuma sukar nak jelaskan. Rindu sungguh. Apabila dah masuk alam senior, apa lagi, junior la kejutkan. "Abang Haziq, bangun sahur". Tapi, rasanya lagi banyak aku yang kejut depa. Takpelah, tugas.

Cara sahur dan buka juga senang. Kalau sahur tu, pergi ajela dining hall tu, jamah apa yang ada. Kadang-kadang ikan jaket tu kan, direbus dengan hape ntah. Buka biasanye sedaplah sikit. Ada kuih-muih gitu kan. Suka. Kurma pun free. Kalau awal2 Ramadhan di sekolah dulu, boleh pergi bazar, hah, pau kawan pun ada. Kira dia besedekah, untungla~

Di sini, banyak benda aku pikirkan. 1 Ramadhan, aku masak, masuk yang kedua, malas dah. Start tu makan roti je satu rumah. Kalau ada rezeki, dapatlah makan free lauk berbuka kelmarin yang biasanya aku bungkus kat Balai Islam. Bab berbuka, nak cari fadilat, insyaAllah, biasanya aku dan rakan akan ke masjid ataupun surau besar(Balai Islam) universiti. Free la jugak. Dari buka sampai moreh, lebih kasi bungkus.

Trend baru aku di sini, biasanya aku akan lepak dengan kawan-kawan sampai 5.20 kat foodcourt, minum teh tarik. Terbaik cakap kau. Kadang2, ada yang bawak gitar, maka bernyanyilah penyumbang2 yang ada termasuk aku di keheningan pagi itu. Habis sahur, kalau tiada kelas, opsyen adalah, paham2.

Alah, kalau fikir2 balek, same je. Still have a friend that will knock my door every morning to sahur. Takkanlah nak lepak sekolah, makan free sampai bangke kot en. So, it's time to change and try to become a new man with new experiences. Duduk di universiti ni banyak mengajar aku erti berdikit, beralah, dan kuat. Bak kata ustaz, taqwa datang dari perkataan kuat. Kuat di bulan puasa bukan bermaksud siapa paling lama menahan lapar, sebaliknya puasa di siang hari disertai amalan di malam hari. Mudah-mudahan kita mendapat kekuatan itu.

p/s: rindu nak berniaga bersama mak di bazar. ustaz zul, jangan la buat suspen sangat.

4 respon:

Nurul Umairah said...

Bagus2..belajar hidup di pearantauan (walaupn dekat)...dugaan dan cabaran y kite tempuh akan buat kite lebih matang untuk menilai sesuatu di masa akan datang...

Azzam Yani said...

rindu kt skolah...:(

Haziq Janudin said...

nurul umairah: betul2... huhu
azzam: aah... agak la... kau puase kat sane macam mane?

naqib rahim said...

:'(