BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, June 19, 2011

Kegumbiraan Yang Pertama

Trip semalam memenatkan. Semalam aku dan rakan-rakan ke bandar terdekat dari kampus pembelajaran aku yang mengambil masa 1 jam lebih tempoh perjalanan. Aduh, sangat penat. Tetapi, sewaktu berhibur di sana umpama tidak ingat dunia. Macam-macam aku cuba. Tengok wayang sudah pasti, dengan pelakon yang aku suka ada, memang menjadi trip ini. Jalan cerita, muzik dan teknik kamera pengarah Shamsul Yusof sedikit serupa dengan cerita-cerita Datuk Yusof Haslam. Anak bapak la katakan. Tapi, aku tetap gumbira walaupun Zizan mati akhirnya.
Usai solat, kami berboling pula. Allignment lari sangat. Asyik ke longkang saja. Haha. Jadi, aku sangat tidak puas hati dengan pencapaian boling tersebut. Sebab budak-budak tak matured ada bersama aku. Nak melepaskan geram, pergi karaoke. Hah, waktu ini baru korang kenal sapa aku. Layanlah lagu apa sekalipun, mesti aku jadi back up singer kepada yang memerlukan. Haha.
Aku mahu pulang. Tak mahu aku ikut si Syamim nak 'overnight' di TC. Jadi, aku mahu ikut Matin-kawan serumah untuk balik. Sampai-sampai aja, ada seorang pak cik ni psiko, "Dik, bas tempat korang jam 6 last tau oak". "Aiseh pak cik, toksah la buat seram". "Acik betol ni, kalau nak, meh pak cik antar, 20 satu kapla". Dalam hati, "memang pengambil kesempatan yang nyata!". "Takpelah pak cik, kitorang ade strategi".
Kalau ikutkan cerita si Iqbal, dua minggu sudah dia turut mengalami perkara serupa. Tapi dia kata, banyak cabarannya sebab kena bodek pak cik kaunter Johor Bahru untuk singgah ke stesen bas terdekat dengan kampus. Dia kata lagi, budak perempuan yang 'capub'. Aku ajarlah makwe si Matin ngan Syamim ni cara-cara nak bodek pak cik kaunter waktu makan. Sudahnya, aku jugak.

"Pak cik, bas pergi Johor ada lagi tak?". "Ada, kenapa? Adik nak balik mana?". "@#$%^&*^". Aiseh, muka pak cik ni macam penuh masalah secara tiba-tiba. "Bolehlah pak cik, saya baru dekat sini. Baru 18. Mana nak tahu last bas pukul 6". Dengan muka penuh hairan, "betul 18?". Amboi pak cik ni, mencabar umur nampak? Haha. Geram memang geram sebab orang anggap aku ni dah 20-an. AAK?! Janji dapat balik menggunakan alasan betul tak palsu, sudah.

p/s: Home Sweet Home!

Sunday, June 12, 2011

Bukan Itu


Ada yang tanya, sajak 'Wajah Kamu' saya buat sendirikah? Untuk siapakah? Ada juga kata untung perempuan yang khas saya tujukan sajak itu. Sebenarnya, sekadar suka-suka.

Saya banyak hobi. Dan salah satunya ialah bermadah, atau lainnya membungakan ayat. Entah mana datang pe'el tersebut pun saya tidak pasti, yang pasti memang wujud rasa gemar dalam menambah bunga-bunga kata. Jadi, mohon kalau-kalau ada yang sudi memberi cadangan atau komen ke atas sajak saya, silakanlah kerana saya suka belajar.

Akhir, kepada kawan-kawan yang bertanya, sajak itu hanya sekadar sajak semata-mata. Sekian.

p/s: pelik tanyakan hal itu sebab manusia sekarang lain, kalau sajak cantik tapi diri tak sama cantik, jangan harap nak dapat yang kita mahukan. jadi ingat, jangan bikin sesuatu untuk sebab yang tak pasti.

Wednesday, June 8, 2011

Sekadar Kata Buat KamuWajah Kamu

Membayangkan wajahmu lain rasanya,
Dalam wajah itu terukir satu bentukyang bermakna segala,
Kasih, sayang, amarah, benci dan semua perkara,
Ya benar, semua.

Membayangkan wajahmu bikin aku jadi keliru,
Kaca permata sumpah aku tak tahu,
Sedangkan wajah kata orang hanyalah satu yang palsu,
Mungkin keroh aku tak tahu.

Tanggapku pada wajah itu benar-benar celaka,
Aku fikir kamu cantik hanya di mata,
Aku fikir cantik muka tidak lama,
Fikir segala entah apa-apa.

Ada satu perkara aku pelajari daripada kamu,
Kamu benarnya, lain benar,
Tentang dirimu yang lain dari tanggapan aku,
Satu jenis alasan manusia sedikit celupar,
Kamu seperti aku,
Minat kata madah kadang kasar,
Konon sama kongsi minat sama yang satu,
Bincang hal semua dengan tegar,
Tetapi, kasih hanya dari aku,
Dari kamu mungkin ada, sekadar.

Aku mahu kamu tahu,
Dalam dada ini hanya kamu,
Benar kamu selepas Tuhanku,
Jadi sebab itu aku mahu kamu tahu,
Yang kamu manusia utama bagi aku,
Kerana harapkan kasih, benar sukar dapatkan itu,
Walau kasih ibu akan setia bersama aku,
Mendapatkan setia kamu belum tentu walau diri menjadi abu.

Jadi,
Biar mamah tubuh ni,
Tagih aku terhadap kamu senada di hati,
Kekal teguh di puncak tertinggi,
Kerana kamu mencabar aku sekali,

Aku gila?
Andai itu soalan kamu,
Benar aku gila,
Sangat gila tentunya,
Gilakan kamu.

0113, 6th June 11.


p/s: edit gambar orang pakai paint kot... haha

Sunday, June 5, 2011

Suasana


Salam. Lintas langsung dari sini. Pengalaman seminggu di sini agak menarik. Macam-macam ada-dekat rumah lah, not here. Kalau dekat rumah, ada Giant, Tesco dan lain-lain, di sini ada Tunas Manja(manja gitu) dan Pantai Selamat(not a name of a beach okay, kinda Billion kot. huhu) Tapi, dekat sini ada pasar sehari (10am-10pm) yang pastinya tidak ada di tempat tinggal. Seronok juga, suasana pasar di siang dan malam hari.

Jadi, sekarang pun berharap pada ihsan rakan yang punya netbook, memadai untuk online dengan gunakan 'dengan wayar' yang ada dalam setiap rumah. It's quite a good medium for a student like us to surf for the internet, because it's quite good in approaching the web.

Dalam minggu lepas, ada senior kata, tiada halangan kekalkan biasiswa yang menuntut penggunanya mendapatkan CGPA >3.00. Sebabnya, kondisi di kawasan ini. Mungkin akibat terlalu berbangga dahulu saat tinggal di ibu negeri Ipoh, dikurniakan tempat yang begitu unik kini sudah memadai untuk belajar, Alhamdulillah.

Jadi, akhir kata, Assalamualaikum.

p/s:banyak idea, sedikit cerita, mudah fikirkan, tetapi, sukar gambarkan dengan kata.

Wednesday, June 1, 2011

SIBUK

Apa nak kata ek?
Jumaat hari tu dah masuk UNI10 di Muadzam Shah, Pahang. Jauh juga dari rumah. Tempoh perjalanan ada dalam 5 jam(+-makan,solat,basuh kete[???]). Sampai-sampai sahaja, senang. Isi semua borang, bayar. IPTS la katakan. Asal ada duit, jadi. Nasib baik ada bantuan. Senang sikit.

Tempoh orientasi hanya sehari, jadi bosan tak tahu nak buat hape. Masa yang sama ada bengkel debat, jadi sertailah. Tengok-tengok, yang menjadi jurulatihnya adalah orang yang sangat dikenali. Adoi. Kantoi rahsia. Last2, masuk final debat anjuran bengkel ini. Alhamdulillah berjaya di final. Ramai juga tanya, bukan baru sangat ke? Agakla... Haha.

Sekarang sudah waktu belajar. Macam-macam juga buku kena beli. Ada kata, beli dekat senior. Ada kata jangan, nanti kena 'labun'. Nasib baik ada senior yang baik, dapat juga buku percuma sebuah. Sekarang ni, dapat online sebab dasar IPTS, boleh guna lab kalau nak. Akhir kata, Assalamualaikum.

p/s:sibuk uruskan hal YTN dengan rakan-rakan seangkatan;)